17 juli 2010

Nötter

Vi vet numer att nötter är något av de nyttigaste vi kan äta, efter år av forskning behöver vi inte numera betrakta nötter som något extravagant och onyttigt. Flera studier har visat att intag av nötter är ett utmärkt sätt att hålla sig frisk, vårda hyn och minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar. En studie som gjordes där mycket nötter ingick i dieten visade det sig att blodtrycket sänktes efter två veckor av dieten.


Hjärtat håller sig friskare på grund av att det sänker kolesterolhalten. Det alltså trots att nötter innehåller mycket fett. Men hemligheten är att de innehåller fler- och enkelomättat fett och helt saknar kolesterol.

Man får ofta höra att man blir fet av nötter, men så är i regel inte fallet. Nötter innehåller få kolhydrater och är inte fettbildande trots att det har hög fetthalt. Minskar du på kolhydraterna och ökar på fettet i din diet går du dessutom ned i vikt.

Hasselnötter, mandlar och valnötter är några av de nyttigaste nötterna som finns. Eftersom de innehåller höga halter av vitamin e, är de en antioxidant som också håller din hy fräsch och elastisk.

Nötter innehåller också magnesium, aminosyror framförallt arginin, som är bra för hjärtat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar