12 okt. 2011

UV skydd eller ej?

Stålsäkerhetsmyndighet  menar på att UV- strålning från moderna datorer och lysrör är liten. Så sitter du mycket framför dator se till att du har en skärm av variant nyare.
När det är sol och klarblå himmel kommer ungefär hälften av UV-strålningen från himlen. Men till exempel i fjällen på våren och vintern finns dessutom en av naturens allra bästa reflektorer, snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning.
Under vintern har huden dessutom blivit van vid att inte behöva skydda sig mot solstrålning. Huden är tunn och har inte producerat ett skyddande pigment. Därför är det lätt att bränna sig i fjällen. Om du bränner dig ofta i solen ökar risken att drabbas av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom.
Ju kortare en persons skugga är i solen är ett mått på hur stark solen är. Under sommarmånaderna står solen högt på himlen under längre tid och är därmed starkare än under vår och höst då solen inte tar sig lika högt upp över horisonten.


Flera studier visar på att hudcancer ökar. Solen är en bidragande faktor. Vi blir ändå bättre och bättre på att skydda oss när solen gassar. Valet är fritt och ditt .