15 nov. 2011

HUD OCH KOST

Idag får vi mycket information om vad man bör undvika och hur man ska hålla måttet, men   sällan talar man om vad som faktiskt bygger och stärker våra kroppar och vad som ger oss energi under dagen så att våra celler i kroppen kan åldras med jämn och trygg fart. Att vi åldras är dessvärre inget vi kan undvika och för mig är det mer intressant med ett hälsosamt åldrande än fokus på anti-ageing. Åldrandet gäller inte bara huden, utan det är viktigt att vi äter en sund och frisk kost som håller våra inre organ intakta och stärkta, inte mindre för att vi ska få ett rikt och frisk liv så länge vi bara kan men också för att vår yttre skönhet speglas av vårt inre. Dessvärre är det så att hår, hud och även naglar är den ”del” av oss som får sin näring sist, då en sämre kvalité av dessa inte är livshotande på något sätt, även om vi är några som skulle vilja påstå det… ;) Fokus ligger istället på att ge de inre organen prioritering av den näring vi får i oss via maten eftersom det är dem som mer eller mindre avgör vår livskvalitet. De flesta rekommendationerna vi har idag är över 30 år gamla och Sverige ligger fortfarande långt efter den ”antiage forskning” som bl.a USA och Spanien har fokuserat på den senaste tiden. Detta gör av vi har mycket att lära, och har lång väg kvar innan vi lever så fullt ut som vi kan göra. Vad behövs för att bibehålla en jämn och stark hud, där alla våra celler och framförallt vår hudcell får det den behöver för att optimera sin styrka och tillväxt?
Det fiffiga är att det är vi själva som avgör vilken ”tankning” vi ger kroppen och det första viktiga steget är att se till att vårt blodsocker hålls jämnt under dagen. Detta kan vi styra genom att äta regelbundet, helst 5-6 st måltider/dag (inkl. mellanmål) och undvika snabba kolhydrater. OBS detta är dock inte samma som att undvika kolhydrater helt.
Så för att ni alla ska få en härligt strålande och frisk hud genom god kosthållning, så ska ni nu få en liten utmaning tills nästa inlägg som kommer vecka 44. Få i er 5-6 måltider/dag, välj minst 2 av dessa som mellanmål, där majoriteten är proteiner/fetter + vitaminer och se om ni känner någon skillnad i energi eller kanske rent av märker skillnad på huden? Ett bra mellanmål består alltid av livsmedel som ger dig vitaminer och antioxidanter samt hjälper dig att hålla blodsockret jämnt. Det är där proteiner och fetter kommer in. Välj gärna 1 kokt ägg till din frukt, eller en handfull näve nötter till din banan, så håller du dig både mättare och friskare längre.