3 nov. 2011

Peela eller inte?

Peelingen
Det finns många fördelar med en peeling. Inte bara att döda hudceller avlägsnas utan också den ”inre rensningen” som huden får i samband med massagen av peeling. I och med massagen ökar blodcirkulation och ny näring och syre når ut till cellerna, lymfcirkulationen får en liten puff och rensar ut ”gammal skåpmat”.
Skydd för huden
 Visst måste vi skydda oss mot de elaka UV-strålarna som finns omkring oss hela tiden, men här i Sverige utsätts huden också för andra faktorer som vind, kyla och ilskna småspik, även kallat regn.
Till brevbäraren som cyklar i ur och skur, eller förskoleläraren som är ute med barnen varje dag skulle jag rekommendera båda. Till någon som arbetar inomhus och bara vistas ute korta stunder i resan till och från arbetsplatsen, kan det räcka med UV-skyddet.
En del kunder bryr sig inte nämnvärt om just UV-skyddet, för att citera ”hur ska jag då få färg?” eller ”jag bryr mig inte om rynkor!”. Och det är klart sant, med ett UV-skydd tar det längre tid att bli solbrun, om det nu är jätteviktigt. Bryr man sig sen inte om rynkor kan man skippa UV-skyddet…eller?
Det finns kunder som tycker att deras pigmenteringar ger en ”fin brun färg” i ansiktet och att ”lite rynkor dör jag inte av” och det är helt sant. Det dör man inte av, men det finns mycket annat som UV-strålarna bidrar till, ex malignt melanom, basaliom eller aktinsk keratos som tar väldigt lång tid att utvecklas, om de ens gör det. Dessa sjukdomar är svåra att förklara för kunden eftersom det kanske inte är inom ett rimligt eller greppbart tidsperspektiv.