18 jan. 2012

Byta hudvårdsprodukter






                                                      




Ska du börja med en ny hudvårdsserie? Det finns några saker som är viktiga att tänka på när man byter produkter och som många faktiskt missar eller struntar i.
Det jag pratar om är en invänjning av produkterna. Med det menas att man ej bör börja med alla produkterna varje dag både morgon och kväll. Börja med att byta ut produkterna succesivt och låt huden få en invänjning på ca 2 veckor. En tumregel kan vara att börja var tredje dag med dina nya produkter och veckan efter varannan dag och därefter varje dag. Detta är en generalisering och man bör känna av huden och anpassa något från person till person.




                                                     





Det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter och innan du ser en tydlig förbättring. Initialt kan uppleva en försämring av huden i form av torrhet och plitor, pluppar och finnar kan blomma upp. Detta är en del av utrensningsprocessen som sker i början och är helt normalt. Dock skall du aldrig uppleva bestående obehag på huden. Upplever du bestående obehag bör du avbryta din behandling och kontakta din hudterapeut.
Detta gäller alla bättre och lite mer aktiva/koncentrerade hudvårdsprodukter. I allra högsta grad gäller det produkter som innehåller syra, A-vitamin och C-vitamin etc. Där kan man verkligen uppleva rejäl torrhet och stramande känsla och försämring av huden innan man tar sig över ”puckeln” och på andra sidan öppnar sig en värld där huden succesivt och oftast bara blir bättre och bättre.
Det är väldigt vanligt att man är så ivrig att bli bra i sin hud, speciellt om man haft problem, att man inte orkar ta sig för bi denna ”puckel” utan slutar med produkterna när man upplever att huden blir något sämre. Här gäller det verkligen att ha IS i magen. Dock ska man som jag skriver ovan aldrig uppleva ihållande obehag.